Posted In #HappeningNow

Λάνθιμος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Η δυσκολία στο "κόπι-πάστε" του σουρεαλισμού ακόμα και σε μία απλή φωτογράφιση μόδας

Hara Chryssikopoulou-Kessaris | 08/11/2016

Θυμάσαι στο σχολείο που προσπαθούσες να αντιγράψεις από το μπροστινό “φυτό” αλλά αυτό σε είχε καταλάβει και έκρυβε το γραπτό του και τελικά τα κουτσοκατάφερνες αλλά σου έλειπαν μια-δυο προτάσεις που δεν έβλεπες καλά και τελικά χωρίς αυτές δεν έβγαζαν κανένα νόημα τα υπόλοιπα, σε έπαιρνε πρέφα ο καθηγητής και σου μηδένιζε την κόλλα;

Ε, αυτό φαίνεται ότι έπαθε και μία ανερχόμενη αμερικανική εταιρία υπερσεξουαλικών εσωρούχων (κυρίως, αλλά και ρούχων στην ίδια λογική με δαντέλες, λουριά, κορδόνια κλπ), που αποφάσισε να προωθήσει τη νέα της σειρά για το φθινόπωρο ψιλοαντιγράφοντας το editorial που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λάνθιμος για το V magazine τον περασμένο Μάιο. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του Κυνόδοντα δημιούργησε ένα εκπληκτικό concept, φωτογραφίζοντας με μαγιώ ένα από τα υπερόπλα της Victoria Secret, την Taylor Hill, στο σπίτι που διαθέτει ο ίδιος στην αγγλική εξοχή. Το μοντέλο ποζάρει προκλητικό και ανέμελο με τα μαγιώ του στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού που θυμίζει ίσως αυτό της γιαγιάς σου, ανάμεσα σε μία κανονική οικογένεια με μαμά, μπαμπά, αδερφό, παππού, γιαγιά, οι οποίοι ζουν κανονικά τη ζωή τους ντυμένοι με τα πουλοβεράκια τους κλπ, και όλο αυτό δένει υπέροχα με τον χαρακτηριστικό σουρεαλιστικό τρόπο του Λάνθιμου, παραπέμποντας σε ένα σωρό συνειρμούς για την οικογενειακή θαλπωρή, τις μνήμες από το πατρικό μας σπίτι, το “θράσος” και την καλοκαιρινή ανεμελιά της εφηβείας μας, όταν τίποτα δεν μας περιόριζε από το να κυκλοφορούμε όλη μέρα με ένα μαγιώ.

Η εν λόγω εταιρία, ενθουσιασμένη από το concept, αποφάσισε να το αντιγράψει, βρήκε μοντέλο θανατηφόρο, μη σου πω πιο sexy κι απ’την Taylor, αλλά κάπου εκεί τελείωσαν τα λεφτά, κόπηκαν οι κομπάρσοι, βρέθηκε στυλίστας να-τον-πάρεις-να-μην-πουλήσεις-ούτε-μανταλάκι, σπίτι στην εξοχή δεν είχανε, οπότε πήγανε στο παρατημένο σπίτι της γιαγιάς τους, Θεός σχωρέσ’τη, και ιδού το αποτέλεσμα, που κόνσεπτ μπορεί να μην έχει πια, αλλά αν μη τί άλλο είναι εξίσου σουρεαλιστικό.

Σε μία από τις πρώτες φωτό που ανέβηκαν στο instagram (όπου και ανακάλυψα το brand) βλέπουμε το μοντέλο να κάθεται όμορφα και σεξουαλικά πάνω στην κομότα της γριάς. Πρόκειται για φωτογραφία που τη βλέπεις και παθαίνεις, ειδικά αν είσαι άντρας δηλαδή νιώθεις μια γενική ανάταση να σου’ρχεται ολούθε.

image

Ενθουσιασμός στο κοινό, το δάχτυλο έτοιμο να πατήσει τις καρδούλες και τα σχετικά, αλλά ο στυλίστας δεν έχει μιλήσει ακόμα. Κοιτάς παρακάτω και τί να δεις;;;;

image

Πάει η ανάταση. Ίσως και για πάντα.

Σε μια δυο μέρες ανεβαίνει διαφορετική φωτό με το ίδιο εσώρουχο πάνω στο ίδιο μοντέλο, το οποίο έχει ξεκαβαλήσει την κομότα και έχει γείρει να ξαποστάσει πάνω στις ντουλάπες σε στάση που πλέον δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία. Παρατηρούμε ότι το μοντέλο είναι ιδιαιτέρως σκεπτικό, έως προβληματισμένο. Παρατηρούμε επίσης ότι φοράει το ίδιο ανεκδιήγητο υπόδημα αλλά έτσι, χάριν του σουρεαλισμού, έχει αλλάξει κάλτσες…

img_0704

Σε επόμενη ανάρτηση, το μοντέλο έχει δραπετεύσει από το κορμάκι με τα 100 λουριά και λανσάρει απελευθερωμένο ένα αθώο λευκό νυχτικάκι. Η δεξιά πλευρά του μοντέλου έχει αρχίσει να εξαϋλώνεται. Ενδεχομένως εκεί να οφείλεται και ο βαθύς προβληματισμός που εξακολουθεί να διαφαίνεται στην έκφρασή του. Το ανδρικό κοινό παρατηρεί επίσης περιχαρές ότι το σπίτι της γιαγιάς δεν διαθέτει θέρμανση, με αποτέλεσμα τα απόκρυφα προσόντα του μοντέλου να έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο, εν μέρει λόγω και της απώλειας των δεξιών άκρων του.

img_1139

Κι αυτή η χαρά όμως θα μείνει ημιτελής, λόγω της αρρωστημένης εμμονής του στυλίστα με το ροζ λαμέ διαστημικό πασούμι που αυτή τη φορά συνδυάζεται με  παιδικό σοσόνι με φραμπαλά σε απόλυτη χρωματική αρμονία με το πασούμι, την ταπετσαρία και την καρέκλα. Εντυπωσιακό είναι το ότι ενώ το δεξί πόδι σταδιακά εξαφανίζεται, πασούμι και σοσόνι είναι στη θέση τους.

img_1140

Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, έρχεται στην επόμενη φωτό, στην οποία μέχρι και το ίδιο το μοντέλο το’χει πιάσει κλαυσίγελως και τραβάει τα μαλλιά του, αφού του έχουν βάλει τη μπλούζα μέσα στο βρακί και το έχουν εναποθέσει (με το βρακί) πάνω σε έναν βρωμερό μεταλλικό πάγκο κουζίνας με συρτάρια και ντουλάπια που έχουν σαπίσει από την υγρασία και είναι παντού πασαλειμένα με μούχλα.

img_0706

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη φωτογράφιση δεν αναδεικνύει το προϊόν που αποσκοπεί να διαφημίσει, αφού πέρα από τα πασούμια της κουτσής που θα στοιχειώνουν για πάντα τους στυλιστικούς εφιάλτες μας, και μόνη η ανάμνηση αυτής της κουζίνας φτάνει για να μη θελήσουμε ποτέ να βάλουμε αυτό το βρακί. Επιπλέον, όσο κι αν προσπάθησα δεν μπορώ να βρω ή να επινοήσω κάποιο story telling, παρόμοιο ή διαφορετικό από αυτό του Λάνθιμου. Ακόμα κι αυτή η αντίθεση ανάμεσα στο γυμνό μοντέλο και το ντυμένο με μοκέτες και ταπετσαρίες σπίτι, υποχωρεί όταν εμφανίζονται οι πρώτες φωτογραφίες των ρούχων της εταιρίας, στις οποίες πια, το μόνο που παραμένει σταθερό είναι ένας σκέτος ακατάλληπτος σουρεαλισμός, που όχι, δεν αρκεί για το Όσκαρ.

img_1240

Καλή χώνεψη.